Orientalnie

Karolina Kotańska, Luty 20, 2012 0 Kuchnia
Uwielbiam eksperymentować w kuchni i inspirować się kuchniami świata jednocześnie sprawiając że posiłek jest zdrowy i sycący. W tym wypadku padło na kuchnię azjatycką. Danie jest szybkie i niedrogie w przygotowaniu . Opcja dla wegetarian- bez piersi z kurczaka :)

Szaszłyk w bakłażanie - kuchnia serbska

Wawrzyniec Sawicki, Luty 20, 2012 5 Kuchnia
Szaszłyki kuchni serbskiej mają wyborny smak są soczyste, pełne aromatu i bogatej woni. Polecane jako danie główne lub przystawka. Bukiet sałat czyni danie wyrafinowanym a zarazem pięknie prezentuje się na naszym stole.

Tatar z łososia

Anna Grzebielska-Wojdyńska, Luty 18, 2012 0 Kuchnia
zdrowy lekki tatar z łososia z kolendrą i natką pietruszki...

Słodkie Vintage- Babeczki z czekoladą

Ania, Luty 17, 2012 7 Kuchnia
CZEKOLADOWE BABECZKI Z PŁYNNYM ŚRODKIEM
składniki na 6 porcji

Fly me to the moon…

Justyna Skiba, Luty 16, 2012 5 Kuchnia
Pani Doroto, Moi drodzy, Tym razem przedstawiam “szwedzkie brownie” w odsłonie futurystycznej gdyż księżycowej! Jest to ciasto dla mnie wyjątkowe! Przygotowuje je jedynie na specjalne okazje i aby sprawić przyjemność osobom mi bliskim oraz tym które niezwykle cenię :-) Magiczny zapach czekolady i wanilii rozchodzący się po mieszkaniu sprawia, iż jego pieczeniu zawsze towarzyszą wyjątkowo pasjonujące, i te dla mnie zwłaszcza ważne bo „modowe”, dyskusje z przyjaciółmi. Takie spotkania dają mi motywację do każdego działania! Już po pierwszym kęsie przeniesiecie się w błogi wymiar relaksu :-) Fly us all to the moon…czego Wam życzę :-) P.s. Czytanie książek ponoć od zawsze jest w modzie? :-)

Cannelloni z bakłażanem i krewetkami, na pomidorowym sosie z małżami.

Anna Jendroszczyk, Luty 15, 2012 3 Kuchnia
Danie może trochę pracochłonne w przygotowaniu, ale na prawdę warto poświęcić czas

Agnieszka Szulim- Sałata z figami i coś jeszcze

Agnieszka Szulim, Luty 14, 2012 5 Polecam

Wchodzi Szulim i już w progu drzwi krzyczy:
-Która to Fruzia, bo już się pogubiłam?
-A co czytałaś na blogu, że pogryzła Blocha?
-No właśnie, czytałam.
Fruzia przywitała Agnieszkę bardzo neutralnie.
Przez jakiś czas czaiła się na jej złote trampki. Ponieważ Aga cały czas była pogodna, to Fruzia odpuściła i zapomniała o swoim agresywnym temperamencie. Przystrojone w bransoletki projektu Moniki Tomaszewskiej zabrałyśmy się do "gotowania". Zdjęcie- Szymon Brzóska
PARTNER- Fartuchy COOKie - http://looklikecookie.com
Na zdjęciu- Agnieszka Szulim i Dorota Wróblewska z Zuzią
OFICJALNY PARTNER  - PODRAVKA

Agnieszka Szulim- Ma charakterek !

Agnieszka Szulim, Luty 13, 2012 12 Kuchnia
Znamy się od kilku lat. Co mogę powiedzieć o Agnieszce........ Zawsze uśmiechnięta, stanowcza z charakterem. Nie da sobie w kasze dmuchać i dobrze wie, co w "trawie piszczy".
Lubi kulturę, modę i sztukę. Ma swój określony styl i nie pyta w której sukience jej dobrze. Prowadzi wiele wydarzeń i nie wszystkie dla kasy. Czasami czuje bluesa i wchodzi nie zadając pytania- Ile dostanę za swoją pracę?
Lubię z nią pracować z kilku powodów: jest zawsze profesjonalna, przygotowana, uśmiechnięta, błyskotliwa, ładnie ubrana i nigdy nie zadaje pytania kiedy koniec, tylko - Czy to już koniec? Naprawdę mogę sobie już iść?
W zeszłym roku pracowałyśmy razem przy STREET OF DEISGN.
Był to nasz debiut z kulturą i sztuką na Ty. W tym roku znowu będziemy razem na scenie i bardzo się z tego cieszymy. Dlaczego gotuje w mojej kuchni?
Dlatego, że ją lubię i dlatego, że zawsze ma swoje zdanie. Promuje młodych kreatorów kupując ich kreacje. Nie jest snobką i lubi wszystko co jest związane z ekologią
Szulim to fajna babka, która ma "jaja". Jej "wadą" jest fakt, że "niestety" jest ładna, ale cóż począć.
Co wyprawiała w mojej kuchni i o czym rozmawiałyśmy dowiecie się już jutro :) Łaaaaaaał ! Działo się ! Zdjęcie- Szymon Brzóska
Fartuszki - Cookie Na zdjęciu- Agnieszka Szulim i Dorota Wróblewska z Zuzią PARTNER- Podravka
 

MODNA SZKOŁA GOTOWANIA - START!

DW, Luty 12, 2012 12 Kuchnia
Szanowni Państwo, Blog, który prowadzę stał się ważną częścią mojego życia, kulturalną platformą wymiany myśli i inspiracjimiędzy osobami o podobnej wrażliwości estetycznej.Od wielu lat jestem znana jako osoba wspierająca modę, ale moje życie to nie tylko moda. To też rodzina, przyjaciele, domowa atmosfera. Rozpoczynam cykl spotkań podczas których będziecie mogli zobaczyćczęść mojego życia „od kuchni”. I to dosłownie! MODNA SZKOŁA GOTOWANIA Do swojej kuchni zapraszam osoby, z którymi współpracuję od lat. Osoby ze świata mody, kultury i sztuki, które rzadko widuje się na pierwszych stronach gazet, a są tak niezbędne w naszej branży. Będziemygotować, rozmawiać i śmiać się. W radosnej atmosferze pokażemy Państwu że gotowanie, prowadzenie domu też może być stylowe. Każda z zaproszonych osób przygotuje 4 dania i przekaże swój własny przepis. Podczas spotkań będę się uczyć gotowania i poznawać smaki razem ze swoimi Czytelnikami.
Przy okazji naszego gotowania będę robiła odsłony projektantów biżuterii. W autorski sposóbzaprezentuję kolekcje najbardziej uzdolnionych.

PARTNERZY- Podravka, Cookie, Sophisti.pl, Kimono.pl, Sun Flower- Pracownia florytyczna

SŁODKA KUCHNIA

Jednocześnie przygotowałam coś dla młodszych czytelników. Wraz z bliską mi czternastoletnią Aniąpokażemy, że „praca” w kuchni może łączyć i być zabawą, sprawiać wiele przyjemności, również nastolatkom. Ania, miłośniczka wszelakich słodkich wypieków, będzie mnie uczyła jak przygotować idealne desery i ciasta. Chciałabym pokazać radosne aspekty spędzania czasu w domowym zaciszu,pośród bliskich. A wszystko to oczywiście zostanie „okraszone” ciekawymi, eleganckimi, często nawet zwariowanymi stylizacjami w stylu vintage. W tej odsłonie pokażę Wam swój sentyment do antycznej biżuterii.

PARNTERZY- Cookie, Sophisti.pl

Mam i niespodziankę dla osób, które odwiedzają mojego bloga. Specjalnie dla Was stworzyłam panel, na który możecie wkładać zdjęcia swoich potraw.Jeśli macie talent kulinarny, lubicie eksperymentować i gotować, zapraszam do wzięcia udziału w nowej akcji.

Przygotuj swoje popisowe danie, zrób mu zdjęcie i wraz z przepisem umieść na moim blogu.
Raz w miesiącu dwie osoby, które mnie zainspirują zostaną zaproszone do mojej kuchni na wspólne gotowanie. Oprócz gotowania i rzecz jasna jedzenia, atrakcją będzie określenie stylu i kodu ubioru zaproszonych osób. Dodatkowo każda z nich zostanie nagrodzona niespodzianką. Dzięki nowej akcji będziemy mieli okazję poznać talenty kulinarne, a może i uda nam się odkryć prawdziwych kreatorów smaku! Warunkiem uczestnictwa w akcji jest bycie fanem bloga na facebooku. Dorota Wróblewska- oficjalny blog.)

Mam nadzieję, że Modna Szkoła Gotowania dostarczy Wam wielu kulinarnych i nie tylko kulinarnych inspiracji

PARTERZY- Podravka, Akademia Kodu Ubioru Doroty Wróblewskiej, Fartuchy COOKie, Sophisti.pl


Zdjęcia

Na zdjęciu- Michał Zaczyński
Stylizacja- Dorota Wróblewska
Fot- Szymon Brzóska


Kopiowanie i przetwarzanie zdjęć bez zgody autorów zabronione.