Anna Jendroszczyk

Konkurs letnia sałatka

Sierpień 10, 2012 0 Kuchnia

Sałatka z rukoli z grillowaną kolbą kukurydzy w szynce parmeńskiej w asyście ( jak oni to wymyślają) GREATfruta i czerwonej cebuli z sosem mailnowo - czosnkowym

Składniki

Dla jednej osoby - duża garść rukoli, jedna kolba młodej kukurydzy, 4-6 plasterków szynki parmeńskiej, czerwony grejfrut, pół czerwonej cebuli, pestki do posypania (orzechy, słonecznik, dynia wedle upodobań), sól pieprz do smaku. Na sos - po 2 łyżki oliwy z oliwek i syropu malinowego, ząbek czosnku

Przygotowanie

Rukole umyć, osuszyć, grejfruta obrać, pociąć na cząstki, usunąć błonki. Kukurydzę podgotować w wodzie do miękkości (nie solić wody), przeciąć na pół, następnie zgrilować po około minucie z każdej strony na patelni grillowej z odrobiną roztopionego sklarowanego masła (do uzyskania złotego koloru - uważać żeby nie przypalić - choć kilka brązowych punkcików doda uroku potrawie). Jeszcze ciepłą kukurydzę owinąć plastrami szynki parmeńskiej. Cebulę pokroić w drobne półplasterki. Całość rozłożyć na dużym talerzu, posypać pestkami, solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać sosem ( wymieszać dokładnie oliwę z sokiem i przeciśniętym czosnkiem)

Przepis - Konkurs letnia sałatka - Anna Jendroszczyk

[2333] Konkurs letnia sałatka - 1
[2333] Konkurs letnia sałatka - 2

Skomentuj post

Wszystkie pola są wymagane, twój e-mail nie zostanie opublikowany